dilluns, 27 d’agost de 2012

Terreny molt personal


De la nostra vinculació emocional a New Pine Creek en va néixer una proposta. Aprofitant les vacances d'estiu, la nostra afició per la fotografia, la dinàmica cultural de la població en l'època estival, la complicitat d'algunes altres persones a qui els va fer gràcia la iniciativa... es produïa una conjunció d'elements que es van fer pensar el que vam anomenar Àrea Pública de Caça.


L'Àrea Pública de Caça ha pretès, a través de diverses accions vinculades entre elles, i totes a l’entorn de la fotografia com a nexe d’unió, generar processos de cohesió de la comunitat. Elements per afavorir el diàleg, la convivència i la presentació d’aquesta comunitat (la que conformen les persones de New Pine Creek i les que s’hi senten emocionalment vinculades) al conjunt de la societat.


Per què aquesta proposta?
L’art i la cultura sempre han estat elements fonamentals per a la dinamització de les comunitats i, en el fons, per a la seva evolució en positiu. Cada vegada amb més força es van fent lloc propostes que volen vincular els processos artístics amb les persones, en situacions de barreig entre creadors i observadors. En el fons tothom fa comunitat; tothom fa poble. Fins i tot els passavolants, aquells que venen de visita puntalment formen part, per uns instants, de la comunitat. Aquesta proposta parteix d’aquest enfocament i ho fa centrant-se en la fotografia com a eina. La fotografia facilita les mirades: als llocs, entre uns i altres, a un mateix... És una eina que ha de permetre redescobrir New Pine Creek a través de noves mirades. Redescobrir no només la seva estructura física, arquitectònica, sinó també la més important, la humana. Una sense l’altra no s’expliquen. L’una explica l’altra i a l’inrevés.

A més, la fotografia perpetua, fa romandre en el temps els llocs i les persones. La proposta apunta en aquesta línia: donar valor a tot el que és i significa New Pine Creek, i a la seva permanència en el temps. Ho vam fer sota un lema que no és forani: el de la cacera. Concepte controvertit, amb defensors i detractors, però indiscutiblement present en l’avui, el passat i el futur del poble. L‘entomem des d’una perspectiva una mica esbiaixada de l’habitual. No hi ha altres trets que els de les càmeres fotogràfiques. No es captura cap peça, es capturen moments.

DIAPOS vam ser "culpables" només de la proposta, perquè, de fet la iniciativa sols tenia sentit si es convertia en de totes i tots. New Pine Creek és el nostre “terreny personal” i el volem compartir amb aquells per a qui també ho és. A través de la fotografia volíem facilitar les mirades: als llocs, entre uns i altres, a un mateix... Redescobrir no només la seva estructura física, arquitectònica, paisatgística, sinó també la més important, la humana. Una sense l’altra no s’expliquen. L’una explica l’altra i a l’inrevés. Els paisatges els fan les pedres, els arbres… i, per damunt de tot, les persones. New Pine Creek és el nostre paisatge (el sentim així). Mai és el mateix: cadascú el viu i el veu de la seva manera particular. Segur que no totes les fotografíes escollides tenen el mateix valor simbòlic per a tots els observadors. Segur que tampoc són les millors. Faltaria més!És lògic que es produeixin reaccions de tipus divers davant de propostes diferents. No sempre positives. No és agradable, però entra dins del que es pot esperar. Algunes de les fotografies exposades van ser malmeses, però, curiosament, això ens donà l’oportunitat de fer més present la proposta de l’Àrea Pública de Caça, més rica, més compartida. La solidaritat del conjunt de la població amb quelcom que ja era de tots ho ha engrandit.

Per motius estrictament personals, nosaltres no hem pogut fer tot el que teníem previst, però, com que el projecte és de totes i tots, hi ha qui li ha donat continuïtat i l'ha fet créixer. Finalment la proposta conclourà amb un arxiu d'imatges de persones, grups, colles... amb les seves relacions d'afinitat, entre elles i amb diversos objectes i andròmines que els identifiquen amb el conjunt del poble. Un arxiu que es podrà seguir alimentant amb noves imatges, nous moments, nous racons... després de la seva exposició temporal en els locals de l'Ajuntament del municipi. 

Els territoris i les comunitats mai són els mateixos, es troben sempre en evolució. Nosaltres esperem seguir formant-ne part i continuar contribuïnt a donar-los forma en la mesura de les nostres possibilitats. Perquè New Pine Creek és el nostre terreny molt personal.Tot el que ha estat aquesta aventura (i el que continuï essent) quedarà recollit en aquest fotobloc:Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada